Menu Zamknij
header

Pod pojęciem chorób przewlekłych kryje się wiele różnego rodzaju schorzeń, które wymagają specjalistycznej, długotrwałej opieki, dopasowanego do potrzeb leczenia oraz rehabilitacji. To właśnie rehabilitacja pozwala na poprawę jakości życia pacjentów chorych przewlekle, pozytywnie wpływa na ich samopoczucie, niweluje objawy chorób oraz zapobiega powikłaniom.

Jak wynika z definicji amerykańskiej Komisji ds. Chorób Przewlekłych (Commission of Chronic Illness), choroby przewlekłe to trwałe schorzenia będące efektem nieodwracalnych zmian patologicznych w organizmie, skutkujące m.in. inwalidztwem i postępującą niesamodzielnością, wymagające specjalistycznego leczenia oraz nadzoru.

Z niektórymi chorobami przewlekłymi – np. nadciśnieniem, cukrzycą czy astmą – można żyć przez długie lata, oczywiście pod warunkiem, że schorzenie jest rozpoznane, odpowiednio leczone, a pacjent przestrzega zaleceń lekarzy. Są takie choroby, które w większości przypadków – nawet po wdrożonym leczeniu – kończą się zgonem. Zalicza się do nich np. nowotwory oraz chorobę wieńcową. Jest również spora grupa schorzeń przewlekłych, które powodują znaczne pogorszenie jakości życia pacjenta, powodują stopniową utratę samodzielności, wymagają regularnych hospitalizacji i prowadzą do inwalidztwa.

Rehabilitacja u pacjentów przewlekle chorych – dlaczego jest ważna?

Rozpoznanie choroby przewlekłej w większości przypadków ma ogromny wpływ na codzienne życie. Pacjenci muszą odbywać regularne wizyty lekarskie, wykonywać zlecone badania, przyjmować leki, zmodyfikować styl życia (np. w zakresie diety i stylu życia), a także poddawać się koniecznym zabiegom i operacjom.

Bardzo ważnym elementem leczenia wielu chorób przewlekłych jest regularna, dopasowana do potrzeb rehabilitacja. Z jednej strony, ma ona na celu minimalizowanie lub – jeśli jest to możliwe – całkowite wyeliminowanie objawów towarzyszących danej chorobie, utrzymanie lub poprawę stanu zdrowia pacjenta, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Z drugiej strony – indywidualnie opracowany program rehabilitacji pozwala poprawić jakość życia pacjenta, zapobiegać utracie samodzielności, niepełnosprawności oraz różnych powikłaniom chorób przewlekłych. Brak takich działań może prowadzić np. do osłabienia układu krążenia i układu oddechowego, pogorszenia koordynacji i sprawności ruchowej, a nawet problemów z trawieniem.

Metody i formy rehabilitacji w chorobach przewlekłych

Rehabilitacja pacjentów chorych przewlekle może przyjmować różną postać. Czasami są to zabiegi przeprowadzane w warunkach szpitalnych albo turnusy rehabilitacyjne w specjalistycznych ośrodkach, sanatoriach itp. U niektórych pacjentów – zwłaszcza lżej chorych, mogących swobodnie przemieszczać się, bez bardzo poważnych uszczerbków na zdrowiu – rehabilitacja może być prowadzona w warunkach ambulatoryjnych, czyli w konkretnej przychodni, gabinecie albo klinice. U pacjentów ciężko chorych, osób starszych, leżących czy w terminalnych stadiach choroby, dobrym wyborem może być natomiast rehabilitacja domowa.

Indywidualnie dobiera się również formy rehabilitacji pacjentów ze schorzeniami przewlekłymi – czasami jest to typowa rehabilitacja ruchowa, neurologiczna, kardiologiczna czy oddechowa, niekiedy są to różnego rodzaju terapie łączone. W zależności od potrzeb, u pacjentów stosuje się terapię manualną, różnego rodzaju ćwiczenia, masaże, kinezyterapię, rozmaite metody fizykoterapii itp.

Ze specjalistycznej, dopasowanej do potrzeb rehabilitacji dla pacjentów chorych przewlekle można oczywiście skorzystać w placówkach KRIOSONIK – jeśli potrzebna Ci tego typu pomoc, skontaktuj się z nami i umów się na wizytę w dogodnym terminie!

Poznaj dietę, która wpływa na mocne kości i stawy!

Powszechnie wiadomo, że na zdrowie kości i stawów wpływa wiele czynników – zarówno predyspozycje genetyczne, tryb życia, jak i poziom aktywności fizycznej czy… stosowana dieta. Badania dowiodły, że są produkty, których spożywanie wzmacnia kości i stawy, zmniejszając ryzyko ich kontuzji czy chorób. Co jeść, by mieć mocne kości i sprawne stawy?
  • Nabiał
Mleko i jego przetwory, takie jak maślanka, kefir i jogurt naturalny, ale również twaróg oraz żółte sery to źródło doskonale przyswajalnego białka, które z kolei zawiera aminokwasy niezbędne do budowy tworzącej stawy tkanki chrzęstnej. Osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy, mogą sięgać po mleko sojowe lub mleko roślinne (np. jaglane lub owsiane). Nie można zapominać, że nabiał jest także bardzo cennym źródłem wapnia, który jest niezbędny do zachowania zdrowia kości. Musi on być koniecznie stałym składnikiem codziennej diety, zwłaszcza dzieci w okresie wzrostu oraz kobiet w okresie menopauzy.
  • Ryby
Ryby to jeden z najzdrowszych pokarmów, jaki możemy sobie wyobrazić. Po pierwsze – zawierają w sobie duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie dość, że mają dobroczynny wpływ na serce, układ krążenia i pracę mózgu, to również łagodzą stany zapalne, m.in. w obrębie stawów. Dodatkowo, ryby – jako nieliczny produkt – zawierają w sobie pewne ilości witaminy D, niezbędnej do wchłaniania wapnia i fosforu, a więc wpływającej na zdrowie kości. Ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, a co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Najlepsze są tłuste ryby morskie: halibut, dorsz, makrela.
  • Warzywa i owoce
Są prawdziwą skarbnicą mikroelementów oraz witamin, z których wiele jest potrzebnych dla zachowania zdrowia kości i stawów. Szczególną uwagę warto zwrócić na źródła witaminy C. W pierwszej chwili może ona kojarzyć się głównie z odpornością organizmu, ale trzeba pamiętać, że witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, czyli białka budującego stawy i ścięgna (z włókien kolagenowych zbudowane jest np. ścięgno Achillesa). Źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, papryka, natka pietruszki, kiwi, truskawki czy porzeczki. W diecie osób dbających o stawy powinny znaleźć się również brokuły (zawarta w nich substancja pod nazwą sulforafan hamuje enzym przyczyniający się do rozwoju stawów), a także wiśnie, jagody czy ciemne winogrona, a więc owoce bogate w naturalne barwniki. Zawierają one tzw. antocyjany, które hamują stany zapalne.
  • Produkty pełnoziarniste
Pieczywo z pełnego ziarna, kasze, razowe lub żytnie makarony, mąka żytnia czy orkiszowa – wszystkie te produkty są bogatym źródłem błonnika oraz niezbędnych dla zdrowia stawów minerałów, w tym magnezu. Błonnik usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn, chroniąc przed zakwaszeniem i zapobiegając bólom stawów, z kolei magnez jest kluczowy w walce ze stresem oksydacyjnym, którego efektem mogą być również choroby stawów. Oczywiście należy pamiętać, że jakiekolwiek dolegliwości bólowe kości i stawów trzeba konsultować ze specjalistami. Ważnym elementem ich leczenia jest odpowiednia rehabilitacja, którą zajmujemy się w centrum KRIOSONIK. Osoby zainteresowane zachęcamy do kontaktu -> https://www.kriosonik.pl/rehabilitacja-warszawa/kontakt.\