Menu Zamknij
header

Haluks, czyli tzw. paluch koślawy, to zwyrodnienie stopy, które objawia się obecnością charakterystycznego guza przy wewnętrznej krawędzi stopy, a także deformacją dużego palca (czasem również kilku palców). Haluksy leczy się poprzez stosowanie specjalistycznych wkładek ortopedycznych, ortez i podczas operacji. Pomocniczo wykorzystywana jest także rehabilitacja.

Haluksy to problem występujący częściej u kobiet. Do przyczyn rozwoju tego zwyrodnienia stóp zalicza się czynniki genetyczne, częste noszenie butów na wysokim obcasie, nadwaga, płaskostopie oraz stojący tryb życia.

Jak powstają haluksy? Otóż przeciążenie przedniej części stopy na skutek któregoś z tych czynników zwiększa ucisk na palucha i łuk poprzeczny stopy. To z kolei prowadzi do przeciążeń wewnętrznej krawędzi stopy, rozwoju charakterystycznego guza oraz deformacji palców. Towarzyszy temu ból, niekiedy naprawdę silny, a do powikłań zalicza się m.in. zapalenie wysiękowe kaletki oraz podwichnięcie stawu śródstopno-palcowego.

Metody leczenia haluksów zależą od stopnia zaawansowania choroby. Początkowo nieprawidłowe ułożenie stopy można korygować za pomocą specjalistycznych wkładek ortopedycznych oraz ortez. Odciążają one stawy, stabilizują palec oraz zatrzymują deformację. Zaawansowane haluksy leczy się operacyjnie – obecnie są to zabiegi mało inwazyjne, mikrochirurgiczne, nieobciążające dla pacjenta i niewymagające długotrwałego unieruchomienia. 

Rehabilitacja w leczeniu haluksów

Zarówno w leczeniu zachowawczym haluksów, jak i u pacjentów oczekujących na operację oraz już po jej wykonaniu pomocniczo stosuje się także rehabilitację.

  • Kinezyterapia – są to różnego rodzaju ćwiczenia, które mają za zadanie wzmacnianie struktur tworzących stopę, usprawnienie przewodnictwa nerwowego oraz hamowanie zmian degeneracyjnych. Może to być np. toczenie stopą piłeczki albo wykonywanie palcami u stóp ruchów podobnych do grania na pianinie.
  • Fizykoterapia – zastosowanie znajdują różne zabiegi fizykoterapeutyczne, w tym fala uderzeniowa, ultradźwięki, pole magnetyczne oaz krioterapia. Mają one działanie przeciwbólowe, hamują procesy zapalne oraz spowalniają rozwój zmian zwyrodnieniowych.
  • Kinesiotaping – jest to naklejanie na stopę specjalnych elastycznych taśm. Lekko unoszą one skóry do góry i poprawiają jej napięcie, co przyczynia się do poprawy krążenia krwi, zmniejsza odczuwanie przez pacjenta bólu oraz pomaga skorygować nieprawidłowe ustawienie palca.

W naszych placówkach KRIOSONIK pomagamy pacjentom borykającym się z haluksami w różnych stadiach, zawsze dobierają metody rehabilitacji do ich indywidualnych potrzeb. Zapraszamy do kontaktu!

Poznaj dietę, która wpływa na mocne kości i stawy!

Powszechnie wiadomo, że na zdrowie kości i stawów wpływa wiele czynników – zarówno predyspozycje genetyczne, tryb życia, jak i poziom aktywności fizycznej czy… stosowana dieta. Badania dowiodły, że są produkty, których spożywanie wzmacnia kości i stawy, zmniejszając ryzyko ich kontuzji czy chorób. Co jeść, by mieć mocne kości i sprawne stawy?
  • Nabiał
Mleko i jego przetwory, takie jak maślanka, kefir i jogurt naturalny, ale również twaróg oraz żółte sery to źródło doskonale przyswajalnego białka, które z kolei zawiera aminokwasy niezbędne do budowy tworzącej stawy tkanki chrzęstnej. Osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy, mogą sięgać po mleko sojowe lub mleko roślinne (np. jaglane lub owsiane). Nie można zapominać, że nabiał jest także bardzo cennym źródłem wapnia, który jest niezbędny do zachowania zdrowia kości. Musi on być koniecznie stałym składnikiem codziennej diety, zwłaszcza dzieci w okresie wzrostu oraz kobiet w okresie menopauzy.
  • Ryby
Ryby to jeden z najzdrowszych pokarmów, jaki możemy sobie wyobrazić. Po pierwsze – zawierają w sobie duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie dość, że mają dobroczynny wpływ na serce, układ krążenia i pracę mózgu, to również łagodzą stany zapalne, m.in. w obrębie stawów. Dodatkowo, ryby – jako nieliczny produkt – zawierają w sobie pewne ilości witaminy D, niezbędnej do wchłaniania wapnia i fosforu, a więc wpływającej na zdrowie kości. Ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, a co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Najlepsze są tłuste ryby morskie: halibut, dorsz, makrela.
  • Warzywa i owoce
Są prawdziwą skarbnicą mikroelementów oraz witamin, z których wiele jest potrzebnych dla zachowania zdrowia kości i stawów. Szczególną uwagę warto zwrócić na źródła witaminy C. W pierwszej chwili może ona kojarzyć się głównie z odpornością organizmu, ale trzeba pamiętać, że witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, czyli białka budującego stawy i ścięgna (z włókien kolagenowych zbudowane jest np. ścięgno Achillesa). Źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, papryka, natka pietruszki, kiwi, truskawki czy porzeczki. W diecie osób dbających o stawy powinny znaleźć się również brokuły (zawarta w nich substancja pod nazwą sulforafan hamuje enzym przyczyniający się do rozwoju stawów), a także wiśnie, jagody czy ciemne winogrona, a więc owoce bogate w naturalne barwniki. Zawierają one tzw. antocyjany, które hamują stany zapalne.
  • Produkty pełnoziarniste
Pieczywo z pełnego ziarna, kasze, razowe lub żytnie makarony, mąka żytnia czy orkiszowa – wszystkie te produkty są bogatym źródłem błonnika oraz niezbędnych dla zdrowia stawów minerałów, w tym magnezu. Błonnik usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn, chroniąc przed zakwaszeniem i zapobiegając bólom stawów, z kolei magnez jest kluczowy w walce ze stresem oksydacyjnym, którego efektem mogą być również choroby stawów. Oczywiście należy pamiętać, że jakiekolwiek dolegliwości bólowe kości i stawów trzeba konsultować ze specjalistami. Ważnym elementem ich leczenia jest odpowiednia rehabilitacja, którą zajmujemy się w centrum KRIOSONIK. Osoby zainteresowane zachęcamy do kontaktu -> https://www.kriosonik.pl/rehabilitacja-warszawa/kontakt.\