Menu Zamknij
header

Ból brzucha to dolegliwość, która może pojawić się u każdego, bez względu na płeć czy wiek. I choć może on mieć naprawdę różne przyczyny, to jednak w niektórych sytuacjach warto się zgłosić do fizjoterapeuty. W przypadku pewnych schorzeń dobre efekty terapeutyczne daje np. terapia manualna i dopasowane do potrzeb zabiegi.

Ból brzucha to dolegliwość, z którą co jakiś czas zmagają się pacjenci z różnych grup wiekowych, wykonujący rozmaite zawody, także ogólnie zdrowi. Może mieć on bardzo różne podłoże – czasami są to zaburzenia w funkcjonowaniu narządów wewnętrznych, np. wątroby albo śledziony, niekiedy bóle brzucha są związane z problemami gastrycznymi, u kobiet bywają one uciążliwym objawem ubocznym menstruacji.

Badaniem obrazowym pierwszego wyboru w diagnostyce bólu brzucha jest zawsze USG, które pozwala precyzyjnie zobrazować tkanki i narządy wewnętrzne, ich budowę, funkcjonowanie, a także wykryć ewentualne nieprawidłowości. Zdarza się jednak, że ból brzucha jest objawem zaburzeń w obrębie… układu ruchu i w takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u fizjoterapeuty.

Nieoczywiste przyczyny bólu brzucha

Ból brzucha może być manifestacją:

  • stanów przeciążeniowych, stanów zapalnych i urazów mięśni, takich jak mięsień biodrowo-lędźwiowy, mięsień prosty brzucha, mięsień wielodzielny czy mięśnie skośne brzucha,
  • przeciążeń, zwyrodnień i urazów stawów, w tym stawów kręgosłupa oraz stawów krzyżowo-biodrowych,
  • urazów dolnych żeber oraz destabilizacji spojenia łonowego,
  • nadmiernego napięcia oraz przeciążenia aparatu więzadłowego narządów wewnętrznych, np. macicy,
  • dysfunkcji więzadeł kręgosłupa, więzadeł miednicy oraz więzadła pachwinowego.

Ból brzucha – rehabilitacja dopasowana do potrzeb

Rehabilitacja w przypadku bólu brzucha o tego typu podłożu zawsze zaczyna się od wywiadu z pacjentem, zapoznania się z wynikami przeprowadzonych wcześniej badań oraz badania fizykalnego, które pozwala specjaliście rozpoznać sytuację, dobrać techniki terapeutyczne oraz rozpocząć rehabilitację.

Dobór metod rehabilitacji zależy oczywiście od indywidualnych potrzeb pacjenta. Zastosowanie znajdują m.in. różnego rodzaju techniki terapii manualnej, masaże, okłady o różnej temperaturze, czasami pomocne bywa użytkowanie przez pacjenta pasa lub gorsetu ortopedycznego. Fizjoterapia u pacjentów z bólem brzucha o różnym podłożu obejmuje również niektóre zabiegi fizykoterapii, np. krioterapię miejscową albo ultradźwięki.

Jeśli borykasz się z bólami brzucha o podłożu mięśniowym, stawowym lub więzadłowym i potrzebujesz dopasowanej do potrzeb rehabilitacji, skontaktuj się z nami! Pomożemy Ci pozbyć się dolegliwości i wrócić do pełni sprawności.

Poznaj dietę, która wpływa na mocne kości i stawy!

Powszechnie wiadomo, że na zdrowie kości i stawów wpływa wiele czynników – zarówno predyspozycje genetyczne, tryb życia, jak i poziom aktywności fizycznej czy… stosowana dieta. Badania dowiodły, że są produkty, których spożywanie wzmacnia kości i stawy, zmniejszając ryzyko ich kontuzji czy chorób. Co jeść, by mieć mocne kości i sprawne stawy?
  • Nabiał
Mleko i jego przetwory, takie jak maślanka, kefir i jogurt naturalny, ale również twaróg oraz żółte sery to źródło doskonale przyswajalnego białka, które z kolei zawiera aminokwasy niezbędne do budowy tworzącej stawy tkanki chrzęstnej. Osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy, mogą sięgać po mleko sojowe lub mleko roślinne (np. jaglane lub owsiane). Nie można zapominać, że nabiał jest także bardzo cennym źródłem wapnia, który jest niezbędny do zachowania zdrowia kości. Musi on być koniecznie stałym składnikiem codziennej diety, zwłaszcza dzieci w okresie wzrostu oraz kobiet w okresie menopauzy.
  • Ryby
Ryby to jeden z najzdrowszych pokarmów, jaki możemy sobie wyobrazić. Po pierwsze – zawierają w sobie duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie dość, że mają dobroczynny wpływ na serce, układ krążenia i pracę mózgu, to również łagodzą stany zapalne, m.in. w obrębie stawów. Dodatkowo, ryby – jako nieliczny produkt – zawierają w sobie pewne ilości witaminy D, niezbędnej do wchłaniania wapnia i fosforu, a więc wpływającej na zdrowie kości. Ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, a co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Najlepsze są tłuste ryby morskie: halibut, dorsz, makrela.
  • Warzywa i owoce
Są prawdziwą skarbnicą mikroelementów oraz witamin, z których wiele jest potrzebnych dla zachowania zdrowia kości i stawów. Szczególną uwagę warto zwrócić na źródła witaminy C. W pierwszej chwili może ona kojarzyć się głównie z odpornością organizmu, ale trzeba pamiętać, że witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, czyli białka budującego stawy i ścięgna (z włókien kolagenowych zbudowane jest np. ścięgno Achillesa). Źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, papryka, natka pietruszki, kiwi, truskawki czy porzeczki. W diecie osób dbających o stawy powinny znaleźć się również brokuły (zawarta w nich substancja pod nazwą sulforafan hamuje enzym przyczyniający się do rozwoju stawów), a także wiśnie, jagody czy ciemne winogrona, a więc owoce bogate w naturalne barwniki. Zawierają one tzw. antocyjany, które hamują stany zapalne.
  • Produkty pełnoziarniste
Pieczywo z pełnego ziarna, kasze, razowe lub żytnie makarony, mąka żytnia czy orkiszowa – wszystkie te produkty są bogatym źródłem błonnika oraz niezbędnych dla zdrowia stawów minerałów, w tym magnezu. Błonnik usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn, chroniąc przed zakwaszeniem i zapobiegając bólom stawów, z kolei magnez jest kluczowy w walce ze stresem oksydacyjnym, którego efektem mogą być również choroby stawów. Oczywiście należy pamiętać, że jakiekolwiek dolegliwości bólowe kości i stawów trzeba konsultować ze specjalistami. Ważnym elementem ich leczenia jest odpowiednia rehabilitacja, którą zajmujemy się w centrum KRIOSONIK. Osoby zainteresowane zachęcamy do kontaktu -> https://www.kriosonik.pl/rehabilitacja-warszawa/kontakt.\