Poznaj dietę, która wpływa na mocne kości i stawy!
Powszechnie wiadomo, że na zdrowie kości i stawów wpływa wiele czynników – zarówno predyspozycje genetyczne, tryb życia, jak i poziom aktywności fizycznej czy… stosowana dieta. Badania dowiodły, że są produkty, których spożywanie wzmacnia kości i stawy, zmniejszając ryzyko ich kontuzji czy chorób. Co jeść, by mieć mocne kości i sprawne stawy?
Mleko i jego przetwory, takie jak maślanka, kefir i jogurt naturalny, ale również twaróg oraz żółte sery to źródło doskonale przyswajalnego białka, które z kolei zawiera aminokwasy niezbędne do budowy tworzącej stawy tkanki chrzęstnej. Osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy, mogą sięgać po mleko sojowe lub mleko roślinne (np. jaglane lub owsiane). Nie można zapominać, że nabiał jest także bardzo cennym źródłem wapnia, który jest niezbędny do zachowania zdrowia kości. Musi on być koniecznie stałym składnikiem codziennej diety, zwłaszcza dzieci w okresie wzrostu oraz kobiet w okresie menopauzy.
Ryby to jeden z najzdrowszych pokarmów, jaki możemy sobie wyobrazić. Po pierwsze – zawierają w sobie duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie dość, że mają dobroczynny wpływ na serce, układ krążenia i pracę mózgu, to również łagodzą stany zapalne, m.in. w obrębie stawów. Dodatkowo, ryby – jako nieliczny produkt – zawierają w sobie pewne ilości witaminy D, niezbędnej do wchłaniania wapnia i fosforu, a więc wpływającej na zdrowie kości. Ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, a co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Najlepsze są tłuste ryby morskie: halibut, dorsz, makrela.
Są prawdziwą skarbnicą mikroelementów oraz witamin, z których wiele jest potrzebnych dla zachowania zdrowia kości i stawów. Szczególną uwagę warto zwrócić na źródła witaminy C. W pierwszej chwili może ona kojarzyć się głównie z odpornością organizmu, ale trzeba pamiętać, że witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, czyli białka budującego stawy i ścięgna (z włókien kolagenowych zbudowane jest np. ścięgno Achillesa). Źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, papryka, natka pietruszki, kiwi, truskawki czy porzeczki. W diecie osób dbających o stawy powinny znaleźć się również brokuły (zawarta w nich substancja pod nazwą sulforafan hamuje enzym przyczyniający się do rozwoju stawów), a także wiśnie, jagody czy ciemne winogrona, a więc owoce bogate w naturalne barwniki. Zawierają one tzw. antocyjany, które hamują stany zapalne.
Pieczywo z pełnego ziarna, kasze, razowe lub żytnie makarony, mąka żytnia czy orkiszowa – wszystkie te produkty są bogatym źródłem błonnika oraz niezbędnych dla zdrowia stawów minerałów, w tym magnezu. Błonnik usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn, chroniąc przed zakwaszeniem i zapobiegając bólom stawów, z kolei magnez jest kluczowy w walce ze stresem oksydacyjnym, którego efektem mogą być również choroby stawów.
Oczywiście należy pamiętać, że jakiekolwiek dolegliwości bólowe kości i stawów trzeba konsultować ze specjalistami. Ważnym elementem ich leczenia jest odpowiednia rehabilitacja, którą zajmujemy się w centrum KRIOSONIK. Osoby zainteresowane zachęcamy do kontaktu ->
https://www.kriosonik.pl/rehabilitacja-warszawa/kontakt.\